Când Sistemul nu te lasă să ciordești!

Miercuri, 21 iunie, DNA Brașov l-a trimis în judecată pe Aristotel Căncescu, fost președinte al Consiliului Județean Brașov, timp de 4 mandate și fost Președinte al Ligii aleșilor locali până în 2015  într-un nou dosar. Unul subțire, de data asta. Dar pentru fostul boss de la Consiliul Județean Brașov, dosarele instrumentate de DNA au devenit ceva obișnuit.

Cu toate acestea, ex-președintele se simte vânat: Cu o legislație așa stufoasă și cu un DNA așa abuziv nu ar scăpa nici unul. Nici măcar Maica Tereza. În mandatul trecut, din 41 de președinți de consilii județene, 37 s-au ales cu dosare penale.  Avem de a face cu o vânătoare la drumul mare.

Recent, inculpatul Aristotel Căncescu, îl acuza pe comandantul SRI Brașov că fabrică dosare, în loc să îl informeze pe el, marele baron, cu privire la tot ce mișcă prin județ: Într-o asemenea funcție ești asaltat permanent de zeci de firme, investitori și oportuniști. De unde să știi care vin cu bune sau cu rele intenții? SRI-ul, care avea prin lege obligația să-mi dea astfel de informații nu a făcut acest lucru. În trei ani de zile, nu am primit nici o informare de la șeful SRI privitoare la activitățile Consiliului Județean. În schimb, șeful SRI Brașov- trimis de Florian Coldea acum câțiva ani- a avut „grijă” să ne facă dosare mie și primarului George Scripcaru. Asta fără să ne dea, nici mie și nici altor administrații locale din județ, nici o informați.

În mintea întunecată de lăcomie a unui astfel de om, comandantul unui serviciu de informații, oricare ar fi acela, ar fi trebuit să adopte o conduită slugarnică față de mai-marele județului și eventual chiar să îi comunice informații secrete, care puteau fi folosite în activitatea politică (sau infracțională).

Și totuși, cum ar fi putut comandantul SRI Brașov să-l informeze pe Căncescu cu privire la ceea ce se întâmpla la Consiliul Județean? Poate că i-a fost rușine omului să-i spună marelui Aristotel în față că e un hoț, care tratează instituția și județul ca pe o moșie personală! Mai mult decât atât, nu îi prea permitea LEGEA, având în vedere că Aristotel Căncescu nu a deținut niciodată un permis de acces la informații clasificate, din motive ușor de intuit!

În cele patru mandate, Aristotel Căncescu a făcut ce a vrut la cârma județului: a împărțit bugetul pe criterii politice, favorizându-și primarii apropiați, a direcționat lucrări către oamenii de casă, a dictat toate numirile din instituțiile deconcentrate și a impus candidații de pe listele PNL.

Inculpatul Aristotel Căncescu ar fi obținut chiar și avantaje pentru el și pentru alți apropiați: numeroase firme și o serie de politicieni cotizau cu sume importante la trustul său de presă, format din Radio Brașov, MIX Tv și ziarul Brașovul Tău. Într-unul dintre dosare, procurorii analizează modul în care inculpatul Căncescu i-ar fi cerut omului de afaceri Ion Diniță, patronul firmei Gothic SA, să construiască două care în cartierul de la Bulnoc: una pentru fratele președintelui, iar cea de-a doua pentru prezentatoarea TV Onelia Pescaru, o susținătoare vocală a inculpatului.

onelia deputat 2008
Ce vremuri, Onelia! Ce vremuri…

În prezent, Căncescu este cercetat pentru că ar fi angajat o serie de jurnaliști de la MIX la ADDJB, plătindu-le astfel salariile din fonduri publice, dar și pentru că a tipărit ziarul Brașovul Tău din bani publici, deși marca e înregistrată de acesta.

Iată câteva exemple de salarii plătite de ADDJB angajaților lui Căncescu: Cozmolici Florentin – 4134 lei, Anca Lăutaru – 2847 lei, Zlei Constantin – 2874 lei, Focșa Vasile Sorin 1967 lei, Diana Bjoza – 2112 lei.  De asemenea, angajații trustului MIX au fost plasați și la parcurile industriale controlate de PNL.

De asemenea, Parchetul mai investighează o tranzacție cu licențe radio-TV, de pe urma căreia inculpatul Căncescu a obținut câteva milioane de euro, bugetul statului fiind grav prejudiciat.

În prezent, toate bunurile deținute de societățile MIX, CANARIS, RADIO și CINEL se află sub sechestru. Mai mult decât atât, societățile au datorii importante la bugetul de stat, dar se pare că și Căncescu s-ar fi bucurat de protecție din partea reprezentanților ANAF.

MIX, funcționează sub licența obținută de CINEL SRL, unde asociați sunt Căncescu si Maria Gavriliu, administrator Căncescu. CINEL are datorii de 41.000 lei.

Radio Brașov funcționează sub licența obținută de RADIO SRL, unde asociați sunt Căncescu, Vasile Bran si CINEL SRL, iar datoriile se ridică la 1.305.800 lei, dar i s-a acordat recent o eșalonare de către actuala conducere de la ANAF Brașov.

La CANARIS asociat este Căncescu, iar administrator special este Sc Top Expert SPRL, insolvența fiind deschisă în data de 12.05.2016. CANARIS are datorii la bugetul de stat de 12.813.830 lei. Lichidatorul Top Expert este condus de Marian Brescan, un personaj dubios, care apare în numeroase interceptări din dosarele lui Căncescu. Despre afacerile găștii Brescan-Calaican, vom scrie într-o altă anchetă.

În timp ce ANAF Brașov instituie popriri pe conturile persoanelor fizice pentru sume ce nu depășesc 200 de lei, personaje precum Căncescu, Petcu, Dunca și alții sunt protejați de mafia care a preluat instituția.

În timp ce bunurile firmelor din trustul MIX sunt sub sechestru, acestea sunt în continuare folosite pentru a genera profit, fiind percepute diverse sume de la politicienii care își doresc apariții pe sticlă. De asemenea, bunurile sunt exploatate pentru a genera profit unor terți, cum ar fi Asociația Copiii Premium, controlată de Adriana Racu, cea despre care tinerii din PNL ziceau că ar fi fost amanta lui Căncescu. Evident, noi nu credem așa ceva.

Totuși, cel mai îngrijorător este modul în care un astfel de personaj duplicitar, lacom și corupt s-a aflat la cârma județului timp de peste 14 ani. Au fost 14 ani în care Brașovul a fost moșia inculpatului Căncescu, care acum se plânge că un comandant de serviciu secret nu s-a închinat în fața măriei lui și nu a fost complice la jaful la care mafia personală a lui Aristotel a supus județul.

Ce ar informații ar fi putut inculpatul Căncescu să primească, atât timp cât cvasi-totalitatea combinațiilor din Consiliul Județean duceau la el? Poate că ar fi vrut să fie informat cu privire la modalitatea în care direcționează banii din fondul de rezervă al județului, sau putea afla criteriile după care chiar el și gașca lui împart banii primăriilor din județ. Ar fi putut afla chiar și care e treaba cu contractele atribuite lui Matei Gavrilă sau lui Diniță sau care sunt sumele pe care unii oameni de afaceri le direcționau către trustul falimentar MIX. Putea fi informat chiar și cu privire la datoriile acumulate de firmele sale, sau la angajații plasați prin diverse parcuri industriale și deconcentrate.

Aceeași temă a Sistemului, sau a Binomului, a fost folosită recent și de infractorul Dragnea, pentru a motiva înlăturarea unui prim-ministru care a refuzat statutul de slugă, evitând să transforme România într-un mare Teleorman!

 

Nea Bebe, vezi de ce nu are ursul coadă?

Când Sistemul nu te lasă să furi, e rău!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s